Information om grundvattennivåer från SGU

Vattenförbrukning – Information, regler och sunt förnuft 

Inom området har vi en gemensam vattenanläggning för produktion och distribution av hushållsvatten. Systemet består av en djupbrunn, en buffertcistern, pumpar, filter samt ett ledningsnät till alla fastigheter och till Arrendebostaden samt Ladan. För drift, underhåll och förslag till förbättringar ansvarar en Vattenkommitté.

Vattenprovning, tillsyn av anläggningen, registrering av el- och vattenförbrukning genomförs regelbundet. Vattnet i den ca 93 meter djupa brunnen är av hög kvalitet, men tillgången och därmed möjlig förbrukning begränsas av att saltvatten från sjön kan tränga ned i grundvattnet runt brunnen. Föreningen har därför sedan många år starka restriktioner för användning av hushållsvattnet bl a förbud för biltvätt, fyllning av barnpooler samt vattning av rabatter från det gemensamma vattenledningsnätet.

BADTUNNOR

Badtunnor får ej fyllas med samfällighetens vatten enligt styrelsens beslut. Vi bygger beslutet också på Österåker kommuns bestämmelser som säger:

”att det inte är tillåtet att fylla pool eller badtunna med grundvatten från din egna borrade brunn eller från en samfällighetsförenings gemensamma brunn.

Orsaken är att det är så pass stora mängder vatten att det riskerar att leda till överuttag ur de hårt belastade grundvattenmagasinen, med sinande brunnar eller förhöjda salthalter i dricksvattnet som följd”.

”Du får fylla din pool eller badtunna med kommunalt vatten, exempelvis via beställning av tankbil från valfri entreprenör”.

Läs vidare på Österåkers kommuns hemsida.

AVSTÄNGNING AV VATTEN TILL FASTIGHETEN

För att minimera risken för skador på anläggningen och olägenhet av att vatten inte finns tillgängligt skall varje fastighetsägare svara för att vattnet stängs av till huset/tomten när inte kontroll över den egna anläggningen kan garanteras. Fastighetsägare är ansvariga för anläggningen från och med avstängningsventilen vid tomtgränsen in på egen tomt. Kranen skall dras åt hårt.

DEBITERING AV FASTIGHETSÄGARE VID LÄCKSÖKNING

Vid årsmötet 2015 beslutades:

Punkt 9.1 Debitering av läcksökning

Årsmötet godkände styrelsens förslag att debitera fastighetsägare för läcksökning vid vattenläckage.

Styrelsen fick i uppdrag av mötet att tillsammans med vattengruppen ta fram underlag vad läcksökning bör kosta.

Vid styrelsemöte 10 maj 2015 beslutades följande:

Punkt 5. Vatten

På årsmötet beslöts att avgift för läcksökning skall tas ut, läcksökning från avstängningsventil in mot fastighet.

Styrelsen har införskaffat uppgifter vad extern läcksökning kostar: inställelsekostnad samt sökning 3.500:- för 3 timmar, därefter 790:-/timme.

Kostnaden kan med tiden höjas pga kostnadsutveckling.

RÅD FRÅN KJELLE ANGÅENDE DIN EGEN ANLÄGGNING

Kom ihåg att dra åt kranen vid tomtgränsen hårt när du åker från tomten.

Om du byter toalett, byt till en snålspolande.

Kolla din varmvattenberedare med jämna mellanrum de har en förmåga att börja läcka.

Om du byter diskmaskin, välj en som använder lite vatten.

Byt gärna ut duschhandtaget till ett snålspolande. Ett vanligt handtag kan släppa igenom 10-12 liter/minut, ett snålspolande ligger på 5-6 liter/minut alltså halva volymen.

Ett förslag, Ecosavers hemsida

Stäng av duschen medan du tvålar/schamponerar in dig.